Puijon torni

Puijon maja

Valikko

Puijon Torni

Aukioloajat

AUKIOLOAJAT 23.9.2018 →

Torni
Ma-To klo 11-16
Pe-La klo 11-19
Su klo 11-15

Torniravintola suljettu 23.9.2018 alkaen.

Lippujen hinnat

Aikuiset 6,00 €
Lapset 4-12 v. 3,00 €
Perhelippu (2 aikuista + 2 lasta) 14,00 €
Alelippu* 4,00 €
Ryhmät (yli 10 henkilöä) 4,00 € / hlö

* Eläkeläiset, opiskelijat,
työttömät ja varusmiehet

puh. 0445524887

Faktaaico_down

Puijon Torni on maamerkki, joka Kuopioon saavuttaessa erottuu jo kaukaa. Se sijaitsee keskellä kaupunkia vain parin kilometrin päässä kuuluisasta Kuopion torista. Mäen harjalla seisovasta tornista avautuvat poikkeuksellisen laajat ja kauniit näkymät suomalaiseen järvimaisemaan sekä Kuopion kaupunkiin. Näitä maisemia käy vuosittain ihailemassa noin 80 000 ihmistä.

Nykyinen Puijon torni on kolmas näköalatorni Puijon mäen laella. Ensimmäinen torni rakennettiin jo vuonna 1856, toinen 1906 ja nykyinen torni vuonna 1963. Nykyisellä tornilla on korkeutta 75 metriä, kohoten 224 metriä Kallaveden ja 306 metriä meren pinnasta. Tornin erikoisuutena on pyörivä ravintola.

Tornin ympärille levittäytyvä Puijon mäki on noin 500 hehtaarin suuruinen viheralue ja se on ollut matkailijoiden ja kuopiolaisten suosima näköalapaikka jo 1800-luvun alusta saakka. Puijon maisema on toiminut lukuisten kotimaisten taiteilijoiden innoittajana ja Puijo esiintyy monipuolisesti niin kirjallisuudessa, kuvataiteessa, valokuvissa, elokuvissa kuin sävellyksissäkin. Puijolla ovat vierailleet useat merkkihenkilöt kuten tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Persian shaahi, joka tarinan mukaan olisi halunnut ostaa Puijon tornin vaimolleen lahjaksi.

Matkamuistomyymäläico_down

Puijon Tornin juurella, lipunmyyntipisteen yhteydessä toimii matkamuistomyymälä. Matkamuistojen lisäksi myynnissä on paikallisten käsityöläisten tuotteita, suomalaisia herkkuja, postikortteja, kirjoja, leluja, karamelleja ja virvokkeita. Matkamuistomyymälästä löytyy Kuopion ja Puijon alueen karttoja ja esitteitä. Välitämme myös lippuja Kuopion kaupungin ylläpitämälle ensilumenladulle.

Puijon Torni
Lipunmyynti / Matkamuistomyymälä p. 044 552 4887

Makuja ja näköaloja, Puijon Tornin puoli vuosisataaico_down

Kaija Lipponen, Harri Vehviläinen, Janne Finnilä

KIRJA JULKAISTIIN 26.7.2013
Puijon Tornin matkamuistomyymälän lisäksi kirjan voi ostaa Kuopiossa Suomalaisesta Kirjakaupasta, Tietokirjakaupasta, K-Citymarketeista, Primasta ja Sokoksesta sekä Museokaupasta.

Puijon kolmannen tornin rakentaminen oli todella iso ja merkityksellinen asia 1960-luvun Suomessa ja Kuopiossa. Mitään niin erikoista ja erilaista ei Kuopion matkailussa ole sittemmin rakennettu. Puijon torni suorastaan imi matkailijoita Kuopioon ensimmäisten vuosiensa aikana. Kunnioitettavaa ja rohkeaa rakentamispäätöstä olivat tekemässä Kuopion Matkailijayhdistys, Kuopion kaupunki ja Posti- ja lennätinhallitus.

Kirjassa Puijon tornin elämää 50 vuoden ajalta kerrotaan siellä työskennelleiden tai siitä päätöksiä tehneiden muistojen ja kokemusten avulla. Heille ja myös monille muille Puijo on ollut tärkeä elämän kulmakivi ja torni kuin toinen koti. Näin on syntynyt tarina kaikille kuopiolaisille tärkeästä maamerkistä, joka aina ensimmäisenä toivottaa meidät tervetulleiksi kotiin tulimmepa mistä suunnasta tahansa ja millä kulkuvälineellä tahansa.

Hyvä ruoka on ollut merkittävässä roolissa Puijon kolmannen tornin koko historian ajan. Pyörivässä torniravintolassa on aina nautittu herkullisesta ruuasta upeiden maisemien kera. Tänä päivänä torniravintolan keittiö nojautuu vahvasti klassiseen ranskalaiseen ruuanlaittoon. Perinteiset savolaiset raaka-aineet höystettynä etnisten keittiöiden parhailla mausteilla luovat nautinnon kaikille aisteille. Kirja tarjoaa kurkistuksen torniravintolaan ja sen keittiöön esitellen otteita parhaista resepteistämme.

Kirjan tekijät: Kaija Lipponen (historiikki), Harri Vehviläinen (keittokirja), Janne Finnilä (keittokirja)
Toimittajat: Kati Pohja (keittokirja), Tiina Heinonen
Ruokakuvat: Mikko Mäntyniemi (keittokirja)
Graafinen suunnittelu: Tarmo Majasaari, Order Marketing innovation agency
Kustantaja: Puijon Huippu Oy
Taitto- ja painopaikka: Offsetpaino L. Tuovinen Ky, Kuopio 2013

ISBN 978-952-93-2503-0
1. painos 2013
sidottu, 128 sivua
ovh 25 €